UPPÅT INÅT UTÅT

UPPÅT–INÅT–UTÅT handlar hur våra relationer kan bli livgivande. Se alla delar här

UPPÅT del 1: Gud inbjuder ”Kom till mig!” Hur reagerar vi på det?

Erbjudande

Gud erbjuder något fantastiskt - att vi får komma in i hans närhet, få del av hans liv och bli förvandlade i hans närhet. Men det är inte självklart för oss att vi gör det.

Rannsaka

Första steget till att få del av Guds överflödande liv, kan vara att du och jag ärligt frågar oss: Vad händer i mig när jag hör Guds inbjudan "Kom till mig", och varför reagerar jag som jag gör? Min reaktion kan vara någon av dessa, eller kanske alla tre:

Bibeln säger: Ni har inte fått slaveriets ande, så att ni på nytt skulle leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: ”Abba! Fader!” Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. (Romarbrevet 8:15)

Det här läget kan man vara i utan att man är riktigt medveten om det. Jag har gjort saker som jag vet att Gud inte gillar, och därför drar jag mig undan från Gud. 

Men Guds ”Kom” gäller alltid!

Istället för att springa bort från Gud, borde vi springa till honom, och be om förlåtelse. 

Då ger han oss Jesus rättfärdighet, för han vill att vi ska kunna känna oss frimodiga i hans närhet!

Jag har mättat mig med annat
Det kan finnas olika orsaker att jag inte är så motiverad att komma till Gud. Om jag ätit mycket godis så är jag inte så sugen på riktig mat. Min andliga hunger, som egentligen finns där (se 1), är inte uppenbar för mig när jag mättat mina begär med annat, som underhållning eller prylar. Underhållning och prylar behöver inte vara fel, men när vi avstår från sådant och väljer att ge tid till relationen med Gud, så händer något!
1 Hör på, alla ni som törstar, kom hit till vattnet, och ni som inte har pengar,     kom hit och köp säd och ät. Ja, kom hit och köp säd utan pengar     och för intet både vin och mjölk. Varför ger ni ut pengar för det som inte är bröd, era inkomster för det som inte kan mätta? Hör på mig, så skall ni få äta gott     och njuta av utsökt mat. Böj ert öra hit och kom till mig!     Hör, så får er själ leva! (Jesaja 55:1-3)
Jag har så mycket annat jag måste göra
Visst. Det är mycket som måste göras. Men Gud lovar att det andra kommer att lösa sig om vi sätter gemenskapen med honom först!
Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också (Matteus 6:33)

Jag har glömt vad Gud lovar den som söker honom

Gud lovar oss påtagliga resultat när vi ber.
Bed och ni ska få, sök och ni ska finna, bulta och dörren ska öppnas. Ty den som ber han får, och den som söker ska finna, och för den som bultar ska dörren öppnas. (Matteus 7:7-8)
Men det mest fantastiska är nog att jag förändras i Guds närhet! Det har dels en naturlig sida, där jag ”lär av” Jesus:
28 Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor,[a] så skall jag ge er vila. 29 Ta på er mitt ok och lär av mig, ty jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då skall ni finna ro för era själar. (Matteus 11:28-29)
…och en övernaturlig sida, där jag transformeras i hans närhet och blir lik honom:
Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden. (Andra Korintierbrevet 3:18)

Steg framåt

När lärjungarna såg vilket liv och vilken kraft som kom ur Jesus relation med sin Fader, sa de till honom: Lär oss att be!

Du kan lära dig be så att du kommer in i en positiv spiral! Den här veckan kommer vi att posta olika tips på hur du kan ta nya steg in i en närmare relation med Gud. Följ med på vår Facebook!

Se predikan igen

Hur har detta berört dig?

Berätta för oss andra hur detta har berört och hjälpt dig genom att skriva en kommentar nedan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *