Sommarbrev till församlingen 2020

Kära församlingsmedlem,
Innan jag går på semester vill jag berätta lite om vad som händer just nu i församlingen och vad jag ser fram emot.

För stunden verkar ingen fostran vara till glädje utan snarare till sorg, men för dem som har tränats genom fostran ger den längre fram frid och rättfärdighet som frukt. Heb 12:11

Under våren har vi, på grund av den kris världen går igenom, fått genomgå en omställning som jag tror för med sig många positiva saker som vi ska ta med oss in i framtiden. 

Att vi tvingats göra onlinegudstjänster som når långt utanför våra kyrkväggar har varit bra, även om det smärtar att inte kunna träffas. Vi har behövt jobba mer medvetet med hur vi kommunicerar och vi har fått tänka till ordentligt på hur man kan skapa delaktighet och tvåvägskommunikation med gudstjänstdeltagarna via nätet. Det här har skapat värdefulla erfarenheter som vi ska ta med oss in i framtiden. 

Två saker vill jag lyfta fram där vi har en stor förbättringspotential:

  1. Vi kan fortfarande nå många fler genom att du delar eller skapar videoparty på Facebook. Många av oss har många Facebookvänner. Jag är lite förvånad att inte fler av er startar ett videoparty så att era vänner får se gudstjänsten. Jag vet att Facebook ibland flyttar videoparty-knappen, så det kanske är en orsak. Men visst är det värt ansträngningen att leta? Klicka på dela-knappen så brukar man hitta till Videoparty. Beror det på något annat så berätta gärna för mig.
  2. Vi har en stor potential att föra människor fram till Jesus genom att ”fiska” bland människor som ser våra gudstjänster. De som på något sätt interagerar genom att gilla eller kommentera, eller som vi på annat sätt ser att de tittar, kan vi kontakta och föra vidare samtal med. Här finns erfarenhet från andra kyrkor som vi kan lära oss av. Det ska vi jobba mer med efter semestrarna. Du som vill vara med och lära dig får gärna kontakta mig eller Madeléne Olsson.

Hur ser framtiden ut? Vad är vår församlings styrkor och svagheter i den här situationen?

Jag önskar att jag kunde svara på när vi kan samlas igen, men det kan ingen. Vi är väldigt glada och tacksamma att vi stod såpass väl förberedda för att köra igång onlinegudstjänster när coronakrisen kom, och på det området har vi till och med fått vara en förebild och kunnat hjälpa några kyrkor med rådgivning.

Men skakningen har också visat på svagheter i vår församling, och där tänker jag främst på vår hemgruppstruktur. Vi har hemgrupper som fungerar väldigt bra och hemgruppsgemenskapen har i den här tiden blivit ännu mera dyrbar för dem som är med i dessa. Men det är tyvärr många som inte har någon hemgruppsgemenskap. Det är en svaghet hos oss, som vi måste sätta igång och jobba med på allvar till hösten. Skakningen har visat oss att något vi tagit för givet – rätten att samlas till gudstjänst – inte kan tas för givet. Andra saker kan slå till i vårt samhälle som gör att denna frihet tas ifrån oss i framtiden, och då måste vi stå bättre rustade. Hemgruppen har förstås en viktig funktion i alla tider, även när vi kan samlas till gudstjänst. Vi kommer att motivera detta under hösten.

Kortare sommargudstjänster med digitalt kyrkfika

I juli månad får vi höra Anders, Erik, Josef och Niclas predika, förutom den 5 juni då vi hänvisar till Lappis avslutningsgudstjänst. Från och med imorgon så provar vi under fem söndagar att ha ett ”kyrkfika” online som avslutning på gudstjänsten, som är lite kortare än vanligt. Klicka på den här länken för att komma med i kyrkfikat där vi kan prata en stund med varandra. Länken finns med gudstjänstens beskrivningstext varje söndag. 

Gudstjänster i höst

Vi vet förstås inte när vi kan samlas till stora gudstjänster igen. Det kan bli aktuellt att vi börjar ha mindre samlingar med under 50 personer, kanske liknande som redan sker i Ånäset, där man idag samlas i bönhuset på söndagarna, visar vår gudstjänst på storbild, och har gemenskap med varandra.

Vi planerar att ha ett församlingsmöte i september. Information om hur vi gör det kommer att skickas ut i god tid.

Församlingskassan behöver stärkas

Vi har sett en nedgång i givandet till församlingskassan. I maj månad så kom det in ca 23000 kr mindre än en genomsnittlig månad. Jag oerhört tacksam för alla som ger trofast och hängivet och jag förtröstar på Gud att han tar hand om oss. Men jag måste förstås fundera på vad nedgången i givandet kan bero på. Det är ju inte lätt att veta. Du får gärna berätta för mig vad du tror det kan bero på. Jag hoppas att det beror på att några glömt att ge. Jag hoppas att det inte beror på att medlemmar inte är med i våra gudstjänster – jag vet ju inte vilka som är bakom tittarsiffrorna. Min bön som jag vill dela med er är:

  • att vi alla ska kunna känna delaktighet i vad vi gör
  • att vi medvetet bygger Guds rike tillsammans
  • att varje medlem ska ha en beskyddad och välsignad ekonomi.

Själv ökar jag mitt givande i den här tiden, dels för att vi ska kunna göra mer och utveckla vårt arbete, men också för att det hjälper mig att ha mitt hjärta på rätt ställe. 

Varför har vi höjt insamlingsmålet för kyrklyftet?

Inför kyrklyftet så sa vi att vi trodde kostnaden skulle bli ungefär 1,5 miljoner, och att vi siktade på att samla in en tredjedel genom kollekter, alltså 500 000 kr. Men den 27 maj beslutade styrelsen att sätta ett något högre mål. Vi räknar nu med att kyrklyftet kommer att kosta 1,8 miljoner, och därmed höjer vi insamlingsmålet till 600 000. Här är anledningarna till den högre kostnaden:

  • Det visade sig svårare än vi trodde att åtgärda knarret i golvet.
  • Vi bygger om entrén mer än vi hade tänkt från början. Den gamla källartrappan var väldigt smal vilket gjorde det närmast omöjligt att mötas i trappan, och i vinkeln var det lite svårt att gå. Så vi beslutade att passa på att göra en ny, bredare källartrappa. Detta gör i sin tur att vi måste flytta entrén och sätta in nya entrédörrar.
  • Vi hade inte räknat med stolar tidigare. Men nu när vi får en sådan fin lokal känns det inte bra att ställa in våra gamla bänkar. De skulle behöva renoveras, och då vill vi hellre satsa på nya stolar.
  • Tidvis har byggruppen räknat bort nya högtalare för att försöka hålla oss under 1,5 miljoner, men styrelsen tycker att när vi ändå gör en så stor investering, så ska vi inte hänga tillbaka våra gamla högtalare som inte fungerar 100%, och som tar stor plats estetiskt. Så nu räknar vi med nya högtalare som kan sitta närmare taket och ge en jämnare spridning av ljudet över hela lokalen.

Nu är största delen av grovjobbet klart. En stor del av det som är kvar handlar om att installera ljud- och ljusteknik. Vårt duktiga teknikteam gör just nu en stor arbetsinsats i att fundera ut hur vi ska bygga tekniken på ett sätt som täcker framtida behov. 

Vi siktar på att bli klara under september. Vi skulle förstås vilja ha en stor invigning under hösten men det vet vi ju inte om vi får ha.

Stort tack till alla som jobbat och för alla stora och små gåvor till kyrklyftet!

Tack från Indien

Den kollekt som vi tog upp den 26 april för att hjälpa nödställda i Indien räckte till distribution av mat vid fyra tillfällen, utspridda på två månader. Den sista distributionen ägde rum den 12:e juni. Här skickar pastor C. ett en hälsning till oss, som han kallar ”Church Mellanbygden” 🙂

Tack, från djupet av mitt hjärta, Mellanbygdens församling, för er kärlek och barmhärtighet mot mig, min familj, våra kyrkor och änkorna. Genom er hjälp har många människor fått nog med mat under två månader. Vi ber för era familjer, att Gud ska välsigna era barn.
Vi gör tjänst bland fattiga människor i Indien. Bed för mig och min tjänst. Vi kommer aldrig att glömma er hjälp och er kärlek. Kom och besök oss! Vi kommer att fortsätta be för er! Tack så väldigt mycket! /pastor C. Y. Indien

Vi har varit med och gett 85 personer palt som en uppmuntringsgåva

I ett samarbete mellan EFS Voffellunch, Fyndet och pingstförsamlingen så har 85 personer i Ånäset fått ett paket med palt, som emottagits med tacksamhet. Roligt att vi fick vara en del av detta.

Ikväll startar Lappis!

Ikväll 20:00 startar Lappis! Mycket av årets Lappis är inspelat i vårt kapell/studio i Bygdeå, och Lappisledningen hälsar och tackar att man fått hålla till hos oss och för maten och annan markservice! Stort tack till vårt produktionsteam och de som arbetat i köket!

Vår församling håller i lördagkvällens möte och jag ber dig vara med och be att vi når många öppna hjärtan. Under Nyhem var det mer än 40 personer som tog kontakt för att bli frälsta genom onlinemötena. Så låt oss förvänta oss mycket från Gud!

Följ Lappis via lappis.se

Stora möjligheter nu

Jag tror att vi har en väldigt spännande och viktig tid framför oss. Krisen i vårt samhälle är kanske allvarligare än vi inser, och jag tror att fler och fler blir öppna för Jesus. Det här kan bli vår bästa tid, om vi tar vara på den. Och det ska vi göra, eller hur? Idag predikar jag om att Gud vill använda det du har och frågar inte efter vad du inte har. Om vi gör oss tillgängliga så kommer den helige Andes underbara vägledning och styrka, så att vårt uppdrag kan bli slutfört!

Semestertider

Nu önskar jag er alla en skön sommar med vila, återhämtning och glädje i Guds närvaro. Jag har semester 29 juni – 29 juli. Ulrike har semester 20 juli – 16 aug. Behöver du prata med någon under under våra semestrar så kan du vända dig till din hemgruppledare, någon församlingsledare eller till Anders Gustafsson, som fungerar som vice föreståndare.

Varma hälsningar
Niclas Strindell, pastor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mer att utforska

bönedag

Bönedag över gränserna 14 september

Välkommen till gemensam bönesatsning för en onådd folkgrupp! Lördag 14 september bjuder vi in grannförsamlingar över riksgränserna i Norden till en gemensam

Senaste
Kommande händelser
lördag 14 september
söndag 15 september
måndag 16 september
tisdag 17 september
  • tisdag 17 september kl. 17:00

    LP-kontakten

    Välkomna till enkelt café och gemenskap på Violas, Storgatan 8. I samarbete med LP-verksamheten och studieförbundet BILDA.

     → Läs mer

  • tisdag 17 september kl. 18:00

    Bönegemenskap

onsdag 18 september
torsdag 19 september
fredag 20 september