MC-ambulans för Burundi besöker Bygdeå på söndag

Det kan vara livsfarligt att föda barn om du bor i Burundi. Dåliga vägar och långa avstånd till sjukhusen gör att kvinnor inte får tillgång till förlossningsvård. Men nu finns en lösning. Specialtillverkade MC-ambulanser kör gravida kvinnor på landsbygden till sjukhus och räddar liv. Nu kommer en MC-ambulans till oss. De som vill får chans att teståka.

– Vi bjuder in PMU och MC-ambulansen för att låta dem berätta hur man kan komma på en idé som verkar så enkel men som räddar liv på ett sådant konkret sätt, säger Niclas Strindell, pastor i pingstförsamlingen.

Idén om MC-ambulanser kom från svenska ideella föreningen Eezer men stöds nu också av biståndsorganisationen PMU. MC-ambulanserna har specialtillverkade vagnar med bra stötdämpning som ska klara av att säkert transportera gravida kvinnor över Burundis dåliga landsbygdsvägar.

MC-ambulans för Burundi räddar liv
På söndag kan du få provåka MC-ambulans utanför Filadelfia i Bygdeå kl. 12

Burundi är ett av de länder i världen där mödradödligheten är som störst. På 100 000 födslar dör 548 kvinnor. Många fler får skador, infektioner eller drabbas av handikapp för att de inte fick den vård de behövde vid förlossningen. Om kvinnor får tillgång till vård kan både mammor och barn räddas.

Biståndsorganisationen PMU har under många år genomfört olika förebyggande hälsoinsatser för mödravården i Burundi. Transporten till vårdkliniken är nu ett nytt steg i att minska den höga mödradödligheten. Förhoppningen är att på sikt bygga 50 MC-ambulanser i Burundi som ska transportera blivande mammor till bra förlossningsvård.

– En väldigt stor del av de kvinnor som ska föda barn i Burundi måste gå till fots. När jag besökte en av klinikerna uppe i bergen i södra Burundi mötte jag en ung mamma som hade värkar. Det var hennes första barn och hon hade gått till fots tre kilometer för att komma till kliniken. Utanför på gårdsplanen stod en ny MC-ambulans. Det kändes skönt att veta att den nyförlösta mamman skulle slippa gå de tre kilometerna hem med sitt barn, säger Lars Klingsbo, projektledare för PMU:s påverkansarbete och en av initiativtagarna till MC-ambulanserna.

Kom och se MC-ambulansen som ska rädda gravida kvinnors liv i Burundi

Söndagen den 20 september kommer Lars Klingsbo och MC-ambulansen till Bygdeå för att delta i pingstförsamlingens webstreamade gudstjänst. Därefter kommer det öppnas upp för möjligheten för folk från bygden att provköra MC-ambulansen och ställa frågor. Besöket är en del av en turné där PMU åker ut i Sverige för att fortbilda församlingar och volontärer i Second hand-butiker kring mödradödlighet och om PMU:s arbete med FN:s globala mål, Agenda 2030. Det engagemang och hårda arbete som volontärer och frivilliga ger av tid och pengar till PMU har stor betydelse för det arbete som organisationen kan genomföra ute i världen för att hjälpa utsatta människor. MC-ambulanser för gravida kvinnor är ett konkret exempel på det.

– Jag själv motorcykelintresserad och vill gärna se hur motorcykelambulansen ser ut. Kanske får jag till och med provköra? Extra roligt är det med nya satsningen på Burundi eftersom församlingen redan har ett långt engagemang och projekt där, säger pastor Niclas Strindell.  

Söndag 20 september:

 • Visning och provåkning av ambulansen kl. 12-13 utanför Filadelfia Bygdeå. Korvgrillning.
 • Det går också att se ambulansen och höra Lars berätta i gudstjänsten som streamas online kl. 11 via Facebook och denna hemsida.

Måndag 21 september:

 • Visning och provåkning 18:00 utanför Pingstkyrkan i Robertsfors, Yttre Ringvägen 28
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mer att utforska

Senaste
Kommande händelser
lördag 18 maj
söndag 19 maj
måndag 20 maj
tisdag 21 maj
 • tisdag 21 maj kl. 17:00

  LP-kontakten

  Välkomna till enkelt café och gemenskap på Violas, Storgatan 8. I samarbete med LP-verksamheten och studeiförbundet BILDA.

   → Läs mer

 • tisdag 21 maj kl. 18:00

  Bönegemenskap

onsdag 22 maj
torsdag 23 maj
fredag 24 maj

Se fler händelser i kalendern…