Brev från vår missionär Anneli Persson 7 december 2021

Hej där hemma!

Jag började min resa till Senegal i mitten av oktober, där jag hjälpte till med ett ögonprojekt. Målet med detta projekt var att operera de patienter som fortfarande var kvar på vår väntelista när skeppet var tvunget att stängas mars 2020. Vi var ett team ifrån Mercy Ships som åkte ner till Dakar med lite olika ansvarsområden, jag som operationssjuksköterska, men jag koordinerade också rutiner och patientjournaler. Vi arbetade konstant under två veckors tid, från morgon till sen kväll. Vi hade tre lokala kirurger som vi mötte på plats, kirurger som varit ombord under några veckor i ett träningsprogram. Det var nu dessa tre kirurger tränats in i denna teknik, som nu opererade alla dessa 111 patienterna. Allt gick mycket bra och det var en fröjd att se de lokala kirurgerna och sjuksköterskorna arbeta tillsammans med oss. Vi bildade ett mycket bra team och jag kände mig mycket glad och stolt när jag åkte hem.

Jag kom hem en onsdag och vilade en dag, för att sedan tidigt nästa morgon bege mig till Belgien och Antwerpen. Jag stannade i Antwerpen i 4 veckor och jag kan intyga, tiden går mycket fort och jag är nu hemma igen efter 2 månaders arbete utomlands.

Mercy Ships grundare Don och Deyon Stephens kom ombord förra veckan, paret som grundade Mercy Ships 1978… Jag har träffat Don ett antal gånger och denna gång så tryckte han min arm och sa med mycket kärlek i ögonen, Anneli, ögonsjuksköterskan och den förra Sverigechefen… han känner mig… Jag fick möjlighet att prata lite med dem, det var en kort men fin stund som jag lägger in i min minnesbank. Don hade senare ett samtal med sjukhuspersonalen, det är en fantastisk person med många drömmar och visioner. De höll båda ett mycket fint tal vid en morgonsamling och delade också lite av deras historia ifrån Mercy Ships födelse och när de gjorde i ordning det första skeppet Anastasis… Saker gick inte på räls då, men allt kom på plats mer och mer som det också blir för Global Mercy, Gud är god och Han är större än oss!

Anneli utanför nya skeppet Global Mercy

Global Mercy är inte så mycket längre än Africa Mercy, men är betydligt bättre och smartare byggd. Det är ett högt och mäktigt skepp med 11 våningar, helt fantastiskt skepp. Sjukhuset är otroligt stort och vi kommer att ha gott om plats. Det känns jätteroligt att vi snart få ta detta stora skepp till Afrika, men först så ska skeppet utrustas och det tar sin tid. Det är mycket kvar att göra och vi vet inte riktigt hur lång tid som behövs, men det kommer att bli en härlig syn att segla till Africa och in i Senegal igen. Tyvärr kommer nog inte jag att kunna segla men skeppet in där, men jag gälds med dem som kommer att göra det. Vi är ca 160 personer ombord med fokus att utrusta och installera allt som kommer in med olika containrar.  Det finns ca 650 bäddar för besättningen och över 200 bäddar för patienter. Min hytt är mycket större än jag är van vi, rummet har två bäddar med gemensam toa, man har också ett stort fönster.


Märker upp ögongaller och vad som saknas

Vi kommer att ha patienter på sjukhuset som vårdas på vårdavdelningen, men vi kommer också ha patienter som opereras polikliniskt och går hem samma dag… i den kategorin hör Ögonsjukvården och gråstarr patienterna.

Jag har under 4 veckor nu, packat ögon instrument och gjort i ordning över 50 så kallade galler. Galler är större set av instrument som behövs för en specifik operation. Jag har också märkt upp olika skåp på operationssalen för att veta vad vi behöver beställa och vad vi behöver när vi drar i gång igen.


Packar upp material från olika containers och testar ögonklinikens testbågar

Be gärna för att våra patienter och personal som planerar för de kommande field service i Senegal… och senare Liberia.

Förutom jobbet på skeppet så går jag också ut på promenader med mina vänner och i helgen gick jag i det vackra områden i Antwerpen. Det är många judar som bor i denna stad och diamantslipning och försäljning har varit en av de större exporterna i landet. När jag går i dessa kvarter, känns det nästan som man är i Israel, man möter många finklädda och vackra judar i gamla kvarter. Jag var inne i några hantverksaffärer och hittade lite material till ett enklare broderi. Jag började brodera senare den kvällen och jag har också suttit med några vänner och handarbetade på lite olika projekt… Vi samlas också till spelkvällar, vilket jag också gillar. Vi har spelat ”Mexican train” på kvällarna och ikväll blir det Legretto med hela operationspersonalen… ett intensivt spel… riktigt roligt!

Allt gott till er!!

Önskar er Guds välsignelser i allt ni gör!! Tack för era böner och er support!

/ Anneli

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mer att utforska

Senaste
Kommande händelser
lördag 18 maj
söndag 19 maj
måndag 20 maj
tisdag 21 maj
  • tisdag 21 maj kl. 17:00

    LP-kontakten

    Välkomna till enkelt café och gemenskap på Violas, Storgatan 8. I samarbete med LP-verksamheten och studeiförbundet BILDA.

     → Läs mer

  • tisdag 21 maj kl. 18:00

    Bönegemenskap

onsdag 22 maj
torsdag 23 maj
fredag 24 maj
lördag 25 maj